Bloemkool koken

Bloemkool koken

Bloemkoolkoken.eu


Bloemkool koken en bereiden

Wist je dat je van de bloemkool bijna alles kan eten. Ja inderdaad, zelfs de bladeren! Normaliter beperken wij ons echter tot de bloemkoolroosjes en de stam. Hiervan is het lastigste om deze zo te snijden dat de stukken zo gelijk mogelijk aan elkaar zijn. Dit zodat zij zo gelijkmatig mogelijk garen.

Als eerste dien je de bladeren en het dikste gedeelte van de stam te verwijderen. Bij de stronk dien je rekening te houden dat er een taaie schil omheen zit, deze kan je verwijderen met een dunschiller. Snij de stam vervolgens in kleine stukken.

Snijd vervolgens de roosjes zoveel mogelijk los van de stam. De grootte van de stukken maakt niet uit, als zij maar gelijkmatig zijn.

Na het snijden kan je overgaan tot het wassen. Gooi de gesneden stukken in een vergiet en spoel deze af. De beste optie om bloemkool schoon te maken is om deze circa 30 minuten in een teiltje met water te laten staan. Hierdoor weet je zeker dat er geen ongedierte meer opzit.


Bloemkool koken

Over het algemeen wordt in Nederland de bloemkool meestal gekookt. Bloemkool koken is niet moeilijk maar het gaat toch vaker fout dan verwacht. Het gaat voornamelijk fout door een te lange kooktijd. Als bloemkool te langt kookt komt er namelijk een vrij weeïge koolsmaak vrij en dat is niet prettig.

Probeer een kooktijd voor bloemkool te hanteren van circa 8 a 10 minuten. De bloemkool zal dan beetgaar zijn. Wanneer je een kleine hoeveelheid bereikt is 5 a 8 minuten al voldoende. Bij het koken dient er weinig water gebruikt te worden met een snufje zout erin voor de smaak. Om te controleren of de bloemkool gaar is kan je af en toe met een vork erin prikken.


Bloemkool stomen

Wanneer je zoveel mogelijk voedingstoffen wilt behouden is stomen een ideale manier. Als je bloemkool wilt stomen dien je rekening te houden met circa 8 a 12 minuten. Wanneer de stukken wat groter zijn dienen deze uiteraard iets langer te stomen.


Bloemkool bakken

Om bloemkool te bakken dien je de bloemkool in roosjes te snijden. Vervolgens kan je deze in een koekenpan met boter of olie op matig vuur bakken. Voor een mooi resultaat dien je rekening te houden met circa 20 a 25 minuten (knapperig bruin). Gebakken bloemkool gaat erg goed samen met diverse kruiden zoals kerrie.

Let op, als de bloemkool wel bruin wordt maar nog steeds niet gaar is. Dan kan je deze afblussen met water en verder gaar stomen.


Bloemkool wokken

Als je bloemkool wilt wokken, dien je de bloemkool in kleine stukken te snijden. Door de grootte kan je ze snel beetgaar maken maar niet te crunchy. Houdt hierbij rekening van 4 a 6 minuten beetgaar.
Door de diversiteit van bloemkool kan deze groente bijna door ieder wok gerecht gemengd worden.


Bloemkool invriezen

Wanneer je de bloemkool langer wilt bewaren kan je deze uiteraard invriezen. Je dient dan de bloemkool eerst kort te blancheren, circa 4 a 6 minuten. Vervolgens na het blancheren direct invriezen. Laat de bloemkool vervolgens niet ontdooien wanneer je de bloemkool wilt gebruiken.


Bloemkoolpuree

Bloemkoolpuree kan je vrij eenvoudig zelf maken. Je hebt hiervoor een blender of staafmixer nodig en redelijk wat boter en melk. De bloemkool dient gekookt te zijn en goed gaar, houdt hier dus wat meer minuten aan dan bij beetgaar. Indien gewenst kan je als extra aardappels toevoegen, is niet noodzakelijk.